Румънската полиция съобщи, че бившият министър на туризма Елена Удря е била арестувана

...
Румънската полиция съобщи, че бившият министър на туризма Елена Удря е била арестувана
Коментари Харесай

Арестуваха бивш румънски министър и кандидат-президент в България

Румънската полиция заяви, че бившият министър на туризма Елена Удря е била арестувана в България, откакто е напуснала Румъния малко преди съдът да й издаде шестгодишна присъда за рушвет, оповестява “Универсул”.

Върховният касационен и правосъден съд в четвъртък удостовери решението на по-ниската инстанция от 2018 година за 48-годишната Удря, някогашен претендент за президент и един от най-влиятелните румънски политици на своето време и непосредствен съдружник на някогашния президент Траян Бъсеску.

Съобщава се, че тя е напуснала страната рано в четвъртък, само че по-късно е била задържана в България според известия в медиите, цитиращи полицията. Полицията издаде заповед за арест, откакто не съумя да я откри вкъщи.

Това е вторият път, когато тя бяга от Румъния, с цел да избегне правораздаването. През 2018 година тя бяга в Коста Рика с прокурор Алина Бика, където са задържани за малко и по-късно репатрирани.

С решението в четвъртък завърши 7-годишен развой, откакто подсъдимата е употребила няколко тактики за закъснение, с цел да отсрочи присъдата.

Тя е призната за отговорна в корист с държавни средства и искане на подкупи от частни компании, подписани от нейното министерство. Тя е наказана по обвинявания в рушвет и корист със служебно състояние. Тя беше осъдена да заплати повече от осем милиона леи (1,623 милиона евро) като обезщетение. Министерството на туризма е наказано да заплати 900 000 евро на двама очевидци.

Съдът постанови, че тя е поискала 10% понижение на няколко контракта, които Министерството на туризма е подписало с частни компании в подмяна на това министерството да прави заплащанията в точния момент.

Бъсеску бе президент от 2004 до 2014 г. Наскоро съд постанови, че той е бил сътрудник на някогашната загадка полиция „ Секуритате “.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР